Osobni podaci i njihova obrada

Tvrtka Leluba d.o.o. operator internet trgovine www.leluba.hr, izjavljuje da se svi osobni podaci (u daljem tekstu: podaci) smatraju strogo povjerljivim i tretiraju se sukladno važećim zakonskim odredbama na području zaštite osobnih podataka. 
Sigurnost Vaših osobnih podataka za nas je prioritet. Stoga osobnim podacima i njihovoj zaštiti posvećujemo posebnu pažnju. U ovim Načelima o obradi osobnih podataka („Načela”) željeli bismo Vas informirati kakve osobne podatke o Vama sakupljamo i na koji način ih potom dalje koristimo. 

1. Osobni podaci i njihova obrada

1.1. Kategorija osobnih podataka 
Sakupljamo razne podatke prema tome koju od naših usluga koristite. 
Ako kod nas kupujete, prikupljamo: 
Ime i kontaktne podatke. Ime i prezime, adresu e-pošte, adresu, adresu za isporuku, broj telefona, bankovne podatke 
Demografske podatke. Država i preferirani jezik. 
Podatke nastale na osnovu trajanja ugovora – kupljene proizvode, korisnički dio, opseg pruženih usluga 
Preuzimate li od nas marketinške vijesti, prikupljamo: 
Ime i kontaktne podatke – adresu e-pošte i ime. 
Demografske podatke – država. 
Obrađujemo također i sljedeće osobne podatke: 
Podatke iz komunikacije između Leluba i kupca 

1.2. Svrha obrade osobnih podataka: 
Pružanje usluga i njihovo poboljšavanje. Kako bismo mogli pružiti ponuđene usluge i kako bismo ih u svrhu Vašeg zadovoljstva poboljšavali, obrađujemo Vaše osobne podatke. U to se konkretno ubraja: 
Obrada naručenih artikala ili usluge, naručenih putem naše internetske stranice, mobilne aplikacije ili telefonske linije za korisnike. Zakonski razlog je nužnost za ispunjenje ugovora o kupovini i kod određenih podataka za ispunjenje pravnih obveza (npr. knjigovodstvenih dokumenata). 
Upozorenje o dostupnosti robe. U slučaju da zahtijevate obavijest o dostupnosti robe, Vaše osobne podatke ćemo obraditi na osnovu Vaše suglasnosti. 
Korisnička podrška. Radi pouzdanog pružanja usluga korisnicima i uklanjanja eventualnih problema prilikom ispunjavanja ugovora o kupovini, Vaše osobne podatke obrađujemo na osnovu nužnog ispunjavanja ovih ugovora. 
Komunikacija. Prikupljene podatke koristimo u svrhu komunikacije s Vama, kao i za prilagođavanje iste svakome od korisnika. Primjerice, možemo Vas kontaktirati putem telefona, e-pošte, preko aplikacije ili nekog drugog oblika, kako bismo Vas podsjetili da je roba u online košarici, kako bismo Vam pomogli s dovršenjem Vaše narudžbe te obavijestili o aktualnom stanju Vašeg zahtjeva, narudžbe ili reklamacije ili od Vas dobili ostale informacije ili Vas upozorili da je potrebno obaviti aktivnost neophodnu kako bi se očuvalo aktivno stanje Vašeg računa. 
Poboljšanje usluga. Podatke koristimo radi neprestanog poboljšavanja naših usluga i sustava, uključujući dodavanje novih funkcija i u isto vrijeme u svrhu pružanja informacija uz upotrebu zbirnih analiza i poslovne inteligencije, a to sve na osnovu našeg legitimnog interesa koji proizlazi iz slobode poduzetništva i bazira se na nužnosti poboljšavanja pružanih usluga radi uspjeha u gospodarskom natjecanju. Kako bismo pružili sigurnu i dovoljnu zaštitu Vaših prava i interesa, u svrhu poboljšavanja koristimo osobne podatke u anonimnom obliku. 
Zaštita, sigurnost i rješavanje sporova. Podatke možemo obrađivati i iz legitimnog interesa koji se temelji na pružanju zaštite i sigurnosti naših sustava i naših korisnika, radi utvrđivanja i sprječavanja prijevara, rješavanja sporova i primjenu naših sporazuma na osnovu legitimnog interesa. 
Video zapisi. Leluba u svoje prostore postavlja kamere radi zaštite legitimnih interesa Leluba-e. Prostori gdje su postavljene kamere uvijek imaju oznaku upozorenja. 
Marketinške ponude. Newsletter na e-poštu (komercijalna priopćenja) 
Šaljemo Vam periodična komercijalna priopćenja u vezi s promocijama, akcijama i samim proizvodima. 
Ova komercijalna priopćenja uvijek možete odbiti i to putem poveznice za odjavu, koji ćete pronaći u svakom e-mailu. Za odjavu s liste se također možete obratiti i našoj službi za korisnike ili povjereniku za zaštitu osobnih podataka. 
U slučaju da se odjavite s liste za slanje newslettera, Vaše elektronske kontakte u budućnosti nećemo koristiti u ove svrhe. Ponovno ćemo ih početi koristiti ukoliko se registrirate ili to od nas budete zahtijevali. 
Analitički alati 
Skupljaju se kolačići, IP adresa, podaci koje pruža Vaš preglednik, podaci o klikovima, prikazanim komercijalnim priopćenjima, posjećenim proizvodima u svrhu statistike. Ne vršimo potpuno automatsku obradu koja bi za Vas imala pravne učinke. 
Imate pravo u bilo kojem trenutku besplatno uložiti prigovor protiv ove obrade. Kontaktni podaci navedeni su na kraju ovog dokumenta. 
Obrada kolačića sa internetskih stranica koje uređuje tvrtka Leluba 
U slučaju da u svom pregledniku imate dozvoljene kolačiće, obrađujemo zapise ponašanja iz kolačića postavljenih na internetskim stranicama koje uređuje tvrtka Leluba i to u svrhu boljeg rada internetskih stranica Leluba i u svrhu internetske reklame tvrtke Leluba. Više informacija pronaći ćete u samostalnom poglavlju ovoga dokumenta. 

1.3. Predavanje osobnih podataka trećoj strani 
Vaši osobni podaci bit će predani trećim osobama ili na drugi način posredovani samo ako je to nužno u okviru ispunjavanja ugovora o kupovini, na osnovu legitimnog interesa ili ako ste se s tim unaprijed složili. 
a) sestrinskim društvima i izvršiteljima obrade na osnovu ispunjavanja ugovora o kupovini ili ugovora o VIP kluba radi obavljanja unutarnjih procesa i postupaka 
b) društvima izdavateljima kreditnih kartica, pružateljima platnih usluga u svrhu obavljanja plaćanja i bankama na osnovu Vaše narudžbe, ispunjavanja ugovora o kupovini 
c) prijevoznicima u svrhu dostave naručenih proizvoda ili usluga i rješavanja reklamacija, uključujući odustajanje od ugovora 
d) ostalim pružateljima usluga, trećim stranama, koje su uključene u obradu podataka; 
e) trećim stranama, npr. pravnim zastupnicima, sudovima u svrhu ovrhe ili sklapanja bilo kakvog ugovora s Vama; 
f) javnim organima (npr. policiji) 
Ako treće osobe koriste podatke u okviru svojeg legitimnog interesa, voditelj obrade za ovu obradu ne snosi odgovornost. Ova obrađivanja regulirana su načelima o obradi osobnih podataka odgovarajućih društava i osoba. 

2. Korisnički račun i kupovina bez registracije

a) U okviru ostvarenja poslovnog odnosa otvorit ćemo Vam korisnički račun koji je zaštićen lozinkom. U okviru korisničkog računa, dobit ćete direktan pristup svojim podacima, uključujući i njihovo uređivanje te tako možete imati uvid kako u svoje podatke o dovršenim, tako i o nedovršenim narudžbama te uređivati slanje newslettera. Putem korisničkog računa možete uređivati i svoje osobne podatke i slanje newslettera. 

3. Osiguravanje osobnih podataka i vrijeme pohrane

3.1. Osiguravanje osobnih podataka 
a) Vaši osobni podaci do nas dolaze u kodiranom obliku. Koristimo sistem za kodiranje SSL (Secure Socket Layer). Osiguravamo naše internetske stranice i ostale sisteme pomoću tehničkih i organizacijskih mjera protiv gubljenja i uništavanja Vaših podataka, protiv pristupa neovlaštenih osoba Vašim podacima, promjene ili širenja istih. 
b) Kod naših izvršitelja obrade zahtijevamo dokaz o sukladnosti njihovih sistema s Uredbom GDPR. 
c) Pristup Vašem korisničkom računu moguć je samo unošenjem Vaše osobne lozinke. S tim u vezi bismo vas htjeli upozoriti na nužnost da svoje pristupne podatke ne ustupate trećim osobama te da nakon završetka svoje aktivnosti u okviru korisničkog računa uvijek zatvorite prozor svog preglednika, naročito u slučaju da koristite računalo zajedno s drugim korisnicima. Tvrtka Leluba ne preuzima odgovornost za zloupotrebu korištenih lozinki, osim u slučaju da Leluba opisanu situaciju izravno prouzroči. 

3.2. Vrijeme obrade 
Osobne podatke obrađujemo i pohranjujemo 
na razdoblje nužno radi osiguravanja svih prava i obveza koje proizlaze iz ugovora o kupovini, tj. za vrijeme narudžbe i jamstva 
1 godinu od završetka jamstvenog roka iz razloga rješavanja potencijalnih sporova 
na razdoblje tijekom kojeg je Leluba u obvezi, kao voditelj obrade, pohranjivati na osnovu opće obvezujućih pravnih propisa. Računovodstveni dokumenti, npr. fakture izdane od strane tvrtke Leluba, sukladno zakonu, pohranjuju se na 11 godina od izdavanja. 
Suglasnost za upozorenje na dostupnost robe ostaje važeća do dana slanja informacija o dostupnosti, ali ipak najduže do 1 godine ili do opoziva iste. 
Suglasnost s marketinškim ponudama važeća je 4 godine ili do opoziva iste 
Video zapisi iz i oko tvrtke Leluba obrađuju se maksimalno 90 dana od dana kada su video zapisi napravljeni. 
U ostalim slučajevima razdoblje obrade proizlazi iz svrhe obrade ili je dano pravnim propisima u području zaštite osobnih podataka. 

4. Prava subjekata podataka

a) Obrađujemo li Vaše osobne podatke, možete u bilo kojem trenutku zahtijevati besplatnu informaciju o obradi svojih osobnih podataka. 
b) U slučaju da smatrate da obrađivanje osobnih podataka ne obavljamo u skladu sa zaštitom Vaših osobnih podataka i sa zakonskim uvjetima o zaštiti osobnih podataka, možete zahtijevati objašnjenje, zahtijevati da takvo stanje uklonimo, prije svega možete zahtijevati ispravak, dopunu, brisanje osobnih podataka ili blokiranje osobnih podataka. 
c) Također, imate pravo se sa svojim zahtjevom obratiti u bilo kojem trenutku povjereniku za zaštitu osobnih podataka ili Uredu za zaštitu osobnih podataka. 
d) Svoj pristanak za obradu osobnih podataka u bilo kojem trenutku možete povući. Ukoliko povučete pristanak za obradu osobnih podataka, Vaši osobni podaci bit će obrisani ili anonimni; međutim, ovo se ne tiče onih osobnih podataka koje Leluba treba za ispunjavanje zakonskih obveza (npr. rješavanje već predane narudžbe) ili za zaštitu svojih legitimnih interesa. Do brisanja osobnih podataka doći će i u slučaju da osobni podaci nisu potrebni za predviđenu namjenu ili ako je pohranjivanje Vaših podataka nedopušteno iz drugih razloga koje utvrđuje zakon. 

5. Internetske stranice

5.1. Datoteke s kolačićima 
Naše stranice koriste tzv. kolačiće kako bi naša ponuda za Vas bila relevantna, zanimljiva i korisnički ugodna. Kolačići su male tekstualne datoteke, pohranjene u Vašem računalu, pametnom telefonu ili drugom uređaju, a koje koristite u svom pregledniku. Više informacija o datotekama s kolačićima možete pronaći ovdje. Datoteke s kolačićima koristimo primjerice: 
za ispravnu funkciju košarice tako da na najjednostavniji način dovršite svoju narudžbu 
za pohranjivanje Vaši korisničkih podataka, tako da ih pri sljedećem prijavljivanju ne morate ponovno unositi 
za što bolje prilagođavanje naših stranica Vašim zahtjevima zahvaljujući praćenju posjećenosti, Vašim kretnjama po stranicama i korištenim funkcijama 
za informacije o pregledu reklama, kako Vam ne bismo prikazivali reklamu za artikle koji Vas ne interesiraju 

5.2. Korištenje datoteka s kolačićima 
Datoteke s kolačićima koje se koriste na našim stranicama možemo podijeliti na dvije osnovne vrste. Kratkotrajni tzv. „session kolačići” brišu se odmah nakon što završite posjetu naših stranica. Dugotrajni tzv. „ustrajni kolačići” ostaju pohranjeni u Vašem uređaju mnogo duže ili do trenutka dok ih ručno ne uklonite (razdoblje postavljanja datoteka s kolačićima u Vašem uređaju ovisi od podešavanja samog kolačića i podešavanja Vašeg preglednika). 
Kolačići se također mogu podijeliti i po svojoj funkciji na: 
analitičke, koji nam pomažu u poboljšanju korisničkog komfora našeg interneta tako što shvaćamo način na koji ga korisnici upotrebljavaju 
kolačiće konverzije, koji nam omogućavaju analizu učinkovitosti raznih prodajnih kanala 
tracking (slijedeći), koji u kombinaciji s kolačićima konverzije pomažu analizirati učinkovitost raznih prodajnih kanala 
esencijalni, koji su važni za osnovno funkcioniranje weba

5.3. Odbijanje datoteka s kolačićima 
Podešavanje upotrebe datoteka s kolačićima je sastavni dio Vašeg internetskog preglednika. Većina preglednika datoteke s kolačićima automatski prihvaća u prvobitnom podešavanju. Datoteke s kolačićima se pomoću Vašeg web preglednika mogu odbiti ili ograničiti na vrste prema Vašem izboru. Međutim u slučaju odbijanja suglasnosti za korištenje datoteke s kolačićima internet stranica neće biti dostupna za kupovinu jer se oslanja na mehanizam kolačića za osnovno funkcioniranje. 
Informacije o preglednicima i o načinu podešavanja postavki za datoteke s kolačićima možete pronaći u dokumentaciji internetskih preglednika.

Nemoj me pratiti funkcija je koja posjetiteljima omogućuje isključivanje opcije da ih mrežne stranice prate u bilo koju svrhu, uključujući upotrebu servisa za analitiku, oglašivačkih mreža i društvenih platformi. Opcije Nemoj me pratiti dostupne su u nizu preglednika uključujući: 
 
Firefox 
Internet Explorer 
Chrome 
Safari 
Opera 
 
• ako u svojem pregledniku omogućite opciju Nemoj me pratiti, Google Analytics poštovat će vaš izbor; 
• ako ste omogućili opciju Nemoj me pratiti, neće vas se pratiti. To predstavlja dodatak isključivanja prikupljanja i analize podataka za izradu statističkih podataka za našu mrežnu stranicu; 
• ako niste omogućili opciju Nemoj me pratiti, ali odlučite isključiti se, kolačić piwik_ignore bit će pohranjen u vašem pregledniku. Niti jednog posjetitelja s kolačićem piwik_ignore Google Analytics neće pratiti; 
• ako ste na svojem pregledniku onemogućili sve kolačiće, i dalje ćemo prikupljati neke općenite podatke o vašem pretraživanju (npr. broj posjetitelja na našoj stranici), ali oni će biti manje precizni i vaši posjeti neće biti praćeni (ne upotrebljavaju se Piwik kolačići).

5.4. Poveznice 
Naše internetske stranice sadrže poveznice za druge internetske. Upozoravamo da ove stranice mogu biti u vlasništvu i njima upravljati druga društva i organizacije te da imaju drugačija načela o osiguravanju i zaštiti osobnih podataka. Naše društvo nema nikakvu kontrolu i ne snosi nikakvu odgovornost za bilo kakve informacije, materijal, proizvode ili usluge dostupne putem ovih internetskih stranica. 

6. Obratite nam se

U slučaju da imate bilo kakvo pitanje, komentar i zahtjev u vezi ovih Načela, obratite nam se na adresu ili korisničku telefonsku liniju navedenu na kraju ovih Načela. 
Službenik za zaštitu podataka: Silvio Badanjak 
Email adresa: info@leluba.hr 
Telefon: +385 1 800 9060